Meddelare: Lars Bergkvist  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Frötuna

Mormor min hade 1777 till årtal, och hon var en 10 á 11 år, då följande tilldrog sig. Hon var i bodarna hos hustrun till en Ol. Olsson i Frötuna. En morgon, medan mormor ännu låg, kom gumman in med en "näverryva", som hon satte in i mjölkkammaren, varpå hon gick ut igen. Mormor skyndade sig upp och såg efter, vad det var i ryvan. Där låg ett slags djur, men det var ihjälslaget, för där var blod. - Om en stund kom gumman in med nio slags ved, som hon lade undan, tills solen höll på gå ned på kvällen. Då tog hon den där veden gjorde eld av den ute på en sten och satte på ryvan. Om en stund kom Jon Ersson i Skäljom springades allt vad han orkade. Han hade sprungit en halv mil och var mycket svettig. "Vad bränner du?" frågade han. "Jag bränner en bara", svarade hon. "Är det du som rår om den?" Jon svarade ingenting utan gjorde helt om och gick sin halva mil hem igen. Detta talade mormor om så det är nog sant.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.